HAKKIMIZDA

HAKKIMIZDA

SOS Hakkında

Merkezi Almanya`nın Solingen kentinde bulunan S.O.S Bursa`da da Fethiye Mahallesi Feda Sokak`ta Nilüfer İlçe Kriz Merkezi`nde faaliyetlerini sürdürüyor.

Zeki Duvan`ın başkanı olduğu S.O.S 1999 Yılında yaşanan Marmara Depremi sonrasında, Yurt dışındaki vatandaşlar olarak Türkiye`nin her zaman yanında olduğumuzu belirtmek, Doğa felaketlerinde özellikle depremlerde Sivil Savunma Organizasyonu ve çeşitli ekiplerin eğitimlerini sağlamak, kurtarma köpeklerini yetiştirmek, ayrıca deprem sonrası daha uzun vadede yardımcı olabilmek amacı ile kurulmuştur. Ayrıca Türkiye`yi Uluslar arası S.O.S ekibi çalışmalarında temsil etmek öncelikli amaçlarımız arasında. 1999 Yılında Almaya`nın Solingen kentinde kurulmuş olan S.O.S Nisan 2001 tarihinden itibaren Alman Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde tatbikat ve eğitimlerini sürdürmektedir. 27.2.2002 tarihinde Alman, Fransız, Türk Kurtarma (S.O.S) ekibi aralıksız olarak 3 gün tatbikat ve eğitim yapmış bulunmaktayız.

20.6.2003 Tarihinde Düsseldorf Konsolosluğu denetiminde Türk S.O.S ile Doğal Afetler ile ilgili çalışa ve toplantımıza Alman İç İşleri Bakanlığı Sivil Savunması yetkilileri, Alam Milletvekili, Solingen Belediye Başkanı ve Türk Alman Dostluk Grubu üyeleri katılmışlardır.

Bakanlar Kurulu`nun 25.7.2001 gün ve 2001/2886 sayılı kararı ile kurulmasına izin verilen Derneğimizin Bursa Şubesi, 2002 yılının 6. ayında İl Sivil Savunma Müdürlüğünün kontrolü altından Eğitim ve Çalışma protokolü yapılmış, bu protokol Bursa Valiliğince de onaylanmıştır.

29.2.2002 Sivil Savunma Kuruluş gününde, Bursa Harmancık ilçesinde hayatını kaybeden vatandaşımızı bulmak amacıyla arama yapılmıştır. 10.6.2002 tarihinde Şubemizce 1 adet Alman Kurt Arama ve Kurtarma köpeği, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğüne hibe edilmiştir.

5.7.2002 tarihinde Nilüfer Belediyesi ile yapılan protokol ile Derneğimizin amacına uygun olarak kullanılmak üzere 82 m2`lik Prefabrik Bina tarafımıza tahsis edilmiştir. Ayrıca 2002 ve 2003 yıllarında düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine araç ve kurtarma ekiplerimiz ile iştirak edilmiştir.

Bursa Valiliğinin 6-7 Ocak 2003 tarihlerinde düzenlemiş olduğu Nükleer Konularda Halkın Bilgilendirilmesi Projesine katılım sağlanmıştır. 27.4.2003 tarihinde S.O.S Ekibimiz Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde eğitimlerini tamamlayarak Sertifika ve Eğitmen belgelerini almışlardır.

Ekibimiz 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen Bingöl depreminde Bursa Sivil Savunma İl Müdürlüğü ve Vali Yardımcısı Mustafa Aydın yönetiminde Bursa`dan S.O.S Sivil Kurtarma Ekibi olarak arama ve kurtarma çalışmalarına katılmış, Bingöl Valiliği tarafından deprem sonrasında, S.O.S Ekibimize Çadır Kurma ve Dağıtma, Yemek vb. sosyal hizmetlerde bulunma verilmiş ve bu görev başarı ile tamamlanarak, sonrasında çalışmalarımızın detaylarını yansıtan Çalışma Raporu ilgili Valiliğe ve Bursa Sivil Savunma İl Müdürlüğüne takdim edilmiş, ayrıca Valilik ve Jandarma Komutanlığının büyük destek verdiği çalışmalarımız İlgili Makamlarca takdir ile karşılanmıştır.

Bingöl depremi hemen sonrasında Bursa Yerel Medyası basın ve yayılar`ında derneğimizin çalışmalarını yansıtan haberlerin ve yorumların yer aldığı programlarında bize gereken desteği sağlamıştır.

Ayrıca 2003 yılındaki Kurban Bayramında kendi aracımız, derneğe gelir sağlamak amacı ile Türk Hava Kurumu adına Kurban derisi toplanarak az da olsa bütçemize katkı sağlamıştır.

20.4.2003 tarihinde Türkiye Sakatlar Derneği Genek Merkezine ihtiyaç sahibi kişilere verilmek üzere 5 adet sakat arabası hediye edilmiştir. 2002 yılının sonlarında Almanya`dan Bursa Şubemize hibe edilmek amacıyla getirmiş olduğumuz Mercedes marka Minibüs aracımız hibe çalışmalarının tamamlanamamasından dolayı Gümrük sahasında 3 gibi bir süre bekletilmek zorunda kalmıştır. Bu zaman içerisinde 2002 Mayıs ayında Nilüfer Belediyesinin görevlendirmesi ile Uludağ Jandarma Komutanlığı bölgesinde kaybolan 3 kişiyi arama çalışmalarına katılmak üzere Gümrükte bekletilen S.O.S kurtarma aracımız için 800.000.000 TL ardiye ücreti ödenerek aracımızın çalışmalara katılması sağlanmıştır.

Planlarımız :
Doğal felaketlerde özellikle depremlerde olay yerinde ilk saatlerde tam teçhizatlı olmamız gerekmektedir. Depremlerde uzun vadeli çalışmalar yaparak felakete uğrayanlara her türlü yardımlarda bulunarak acıları paylaşmak, deprem ve benzeri felaketler sonrasında hizmetlerin devamını sağlamaktır. Kurtarma köpekleri yetiştirerek telep edecek kurum ve kuruluşlara hibe ve kullanımı için verilmesini temin edecek çalışmalar yapılacaktır.

Doğal felaketler haricindeki zamanlarda ve ülkeler arasında, ihtiyaç duyanlara hibe edilmek üzere Sakat Arabaları, Gıda, İlaç ve yardım paketlerini ihtiyaç duyulan kriz merkezlerine iletmek ve yapılan yardımların dağıtılmasını organize etmek gibi çalışmalar planlanmaktadır.

Sonuç :
İnsan ve insanlığa yönelik bu çalışmalarımız karşılığında, tüm yetkili mercilerin şimdiye kadar Derneğimize göstermiş oldukları ilginin artmasını ümit ediyoruz.
Sonuç Olarak, Deprem Bölgesinde bulunan ülkemizde bir sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize düşen toplumsal görevleri tam olarak yerine getirebilmek en büyük amacımızdır.
Tel: +49 212 4015855 – Faks: +49 212 4015857

VİZYONUMUZ

Dünyada yaşanan felaketlerde İnsanlar arasında din, dil, cins, ırk, sosyal statü ayrımı gözetmeksizin afet bölgesine en kısa zamanda ulaşmak,  kazazedeleri ve enkaz altında kalmış insanları Arama Kurtarma çalışmaları düzenleyerek canlı olarak kurtarmak.

MİSYONUMUZ

Afet bölgelerinde Arama Kurtarma Çalışmaları tamamlandıktan sonra İnsani Yardım  ve ilkyardım çalışmaları yapmak Doğal ve çevresel felaketlere karşı hazırlıklılığı geliştirmek.